Corespondent la Cairo
Corespondente anterioare din Cairo

Proiect de colaborare pentru funcţia de corespondent în Orientul Mijlociu

În ciuda faptului că la ora actuală Orientul Mijlociu şi Africa de Nord sunt zone unde se întâmpla zilnic o mulţime de evenimente, mass media româneasca nu are nici un corespondent în ţările din această regiune. Singura excepţie o constituie colaborarea cu românii din Israel, care este axată doar pe problema conflictului israeliano-palestinian si nu acordă atenţie si altor evenimente care se petrec în această parte a lumii. Stirile ce provin din Orientul Mijlociu si Africa de Nord sunt preluate de la agenţiile de presă şi nu reflectă întotdeauna puncte de interes pentru sociatatea românească. Reportajele sunt aproape inexistente, cu excepţia celor care sunt scrise de corespondenţii aflaţi temporar în această zonă. Din aceaste motive, este necesară colaborarea cotidianului dumneavostră cu un corespondent care să reflecte in mod obiectiv şi orginal evenimentele din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord. Egiptul este cea mai bună locaţie pentru un astfel de corespondent. 

*    De ce corespondent pentru Orientul Mijlociu în Egipt ?

 

Egiptul are o poziţie geografică strategică şi este cea mai importantă ţară din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, având peste 70 de milioane de locuitori. Prin populaţia sa, Egiptul este cea mai mare ţara arabă.

 

La nivel politic, Egiptul este cea mai influentă ţară din zonă, bucurându-se de relaţii privilegiate cu Statele Unite si cu Uniunea Europeană, dar si cu ţări arabe şi din lumea musulmană. La Cairo se află sediul Ligii Arabe si tot aici se desfăsoară numeroase conferinţe şi întâlniri la nivel înalt ale liderilor din Orientul Mijlociu şi Africa.

 

Din punct de vedere cultural, Egiptul este cea mai influentă ţară din lumea arabă. Din Mauritania pâna în Arabia Saudită, arabii ascultă muzică egipteană, urmăresc filme şi seriale produse in Egipt si sunt la curent cu realităţile din această ţară.

 

De asemena, Egiptul are un potenţial turistic enorm: de la Cairo şi piramidele antice din Giza pâna la staţiunile litorale de la Marea Roşie, templele antice din Luxor, biblioteca din Alexandria si oazele din deşertul Sahara. 

 

Din punct de vedere religios, Egiptul are o mare influenţă asupra Lumii Musulmane. La Cairo se află aşezămintele religioase sunite si Universitatea Al Azhar care emite fatwas (hotărâri si interpretări islamice), iar şeicul de la Al Azhar este o figură importantă în ţările musulmane.

 

Egiptul este, de asemenea, la ora actuală legat de evenimentele care sunt în ultimii ani în prim planul agenţiilor de presă: atentatele din peninsula Sinai, cazul lui Al Zawahiri, profesorul din Cairo care a ajuns mâna dreaptă a lui Osama bin Laden şi creierul operaţiunilor Al Qaeda, convorbirile de pace şi medierile în conflictul israeliano-palestinian şi cel din Sudan, conferinţele Ligii Arabe şi a altor organizaţii arabe sau pan-Africane.

*    Ce fel de articole pot fi scrise?

 

Orientul Mijlociu şi Africa de Nord (OMAN) sunt o regiune care reprezintă o sursă inepuizabilă de evenimente şi subiecte interesante.

 

In primul rând, pot fi relatate subiectele la zi în ceea ce priveşte politica şi evenimentele din regiune. Spre exemplu: conflictul din Darfur, atentatele teroriste din Irak, Israel şi din alte ţări din zonă,  convorbirile de pace pentru stabilitatea in Irak ce vor avea loc la Cairo la sfărşitul lui noiembrie, trendurile politice şi evenimentele de ultimă oră din ţările arabe.

 

De asemenea, analizele politice, reportajele şi interviurile din zonă ar fi interesante pentru publicul românesc. Spre exemplu, subiectele pot fi extrem de variate, de la politica regională până la viaţa beduinilor din deşertul Sinai şi a berberilor din oazele sahariene, influxul de refugiaţi din Sudan şi Africa ecuatorială spre Egipt şi apoi UE, prostituatele din Europa  de Est şi din România în ţările arabe,  terorismul în lumea musulmană, minorităţile creştine din tările arabe, oraşul morţilor din Cairo, procesul intentat de dansatoarele din buric guvernului egiptean, etc. Articolele pot fi concepute in acelaş stil consacrat al unor publicaţii precum The Economist, New York Times ori Wall Street Journal, conţinînd şi fotografii.

 

Articole despre relaţiile României cu ţări din regiune şi în special relaţiile româno-egiptene pot reprezenta şi ele un interes pentru cititorii din România. Posibile subiecte pot fi: turismul şi în special cum să călătoreşti ieftin în Egipt şi alte ţări din zonă, deschiderea noii universităţi româno-egiptene, oportunităţi de investiţii în Orientul Mijlociu pentru investitorii si micii întreprinzători din România, burse de studii în Orientul Mijociu şi Africa de Nord, implicarea României în procesul de pace din zonă şi dezvoltarea relaţiilor politico-economice ale ţării noastre cu ţările arabe.

 

Fotoreportajele pot fi şi ele incluse în articolele trimise (pentru acestea deja posed o cameră digitală Kodak DC4800).

 

 

*    De ce Dan Stoenescu ar fi un bun corespondent in Orientul Mijlociu?

 

Dan Stoenescu este lincenţiat în Studii Internaţionale al Austin College (Texas) unde a absolvit cu Summa Cum Laudae. De asemena, are un Master in Globalizare şi Dezvoltare de la Universitatea Warwick (Marea Britanie) cu specializare pe Orientul Mijlociu. Teza de masterat se intitulează: „The impact of globalisation on contemporary sub-state terrorism with particular reference to the Muslim World” (Impactul globalizării asupra terorismului contemporan cu referire specială la Lumea Musulmană). De asemenea, Dan Stoenescu vorbeşte fluent engleză, spaniolă, franceză, italiană şi este la nivel începător conversaţional la limba arabă.

 

A scris peste 20 de articole pe teme de relaţii internaţionale în ziare precum România Liberă, Dreptatea (România), Flux, Ţara (Republica Moldova), AC Observer (SUA), Global Development Newsletter (Anglia). Dan Stoenescu este coautor al cărţii Globalisation in the Middle East (Globalizarea in Orientul Mijlociu), Editura Semne, Bucureşti, 2004 (în curs de apariţie).

 

In România, Dan Stoenescu a lucrat în calitate de corespondent de politică externă pentru Romania Liberă, scriind articole despre relaţiile internaţionale, intervievînd diferite personalităţi. Printre articolele publicate se numără: Interviu cu Madeline Albright despre extinderea NATO, Copiii refugiaţi din Sudan, Fostele guerille se prgătesc să preia puterea în El Salvador. De asemenea, are experienţă de peste patru ani în calitate de jurnalist pentru săptămânalul "Dreptatea". Una dintre cele mai mari relizări a fost faptul că a fost corespondent al acestui săptămânal la Belgrad în timpul razboiului din Iugoslavia. Printre articolele publicate se numără: Reportaj din Iugoslavia aflată sub bombele NATO, Prietenia ruso-chineză este privită suspicios la Washington, Problema armelor împarte societatea americană, În Statele Unite s-a dat startul pentru Campania Electorală, Transnistria- un paradis al rakeţilor şi nostalgicilor comunişti. In calitate de redactor de ştiri şi de reporter al FUN radio a fost prezent săptămânal la Ministerul Afacerilor Externe precum şi la conferinţele de presă ale partidelor parlamentare.

 

 

Dan Stoenescu are experienţă în Egipt şi cunoaşte realităţile din regiune, deoarece a lucrat în calitate de stagiar la Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), la Oficiul Regional UNHCR pentru Orientul Mijlociu din Cairo şi la diferite organizaţii non-guvernamentale, precum African Hope Inc.

 

 

 

 

 

*    Care sunt costurile?

 

Jurnaliştii acreditaţi la Cairo de agenţiile de presă străine (Reuters, Associated Press) sau de la ziare precum Le Monde ori Washington Post primesc salarii ce variază între 3,000 şi 5,000 de dolari pe lună. Această sumă acoperă cheltuielile de transport interne si externe, masa şi cazarea jurnalistului. Acest salariu permite corespondentului străin în Orientul Mijlociu să aibă o viaţă confortabilă şi să economisească bani.

 

Condiţiile economice şi salariile din Romania nu permit asemenea cheltuieli pentru corespondenţii trimişi în străinătate. Din această cauză o suma negociabilă de 50 de euro pe articol, interviu ori reportaj ar fi un preţ corect pentru a acoperi o parte din cheltuielile corespondentului. Sumele primite pot fi plătite într-un cont din Romania.

 

 

*    Contacte:

 

Puteţi lua legătura cu mine la adresa de e-mail danstoenescu@hotmail.com sau d.stoenescu@warwick.ac.uk sau la telefonul mobil ++20-12.16.777.51 (Egipt). In acest fel putem comunica şi conveni asupra unor subiecte pentru reportaje şi interviuri sau vă pot trimite ştiri de ultimă oră. 

 

 

 

 

Dan Stoenescu

Adresa: 9 El Hassan Ebn Ali Street, Nasr City, Cairo, Egipt

Tel: ++20-12.1677751 sau ++20-2-4054419

Enter supporting content here