Corespondent la Cairo

Corespondente anterioare din Cairo

Corespondente anterioare din Cairo

Corespondente anterioare
 
 

Tensiune maxima in Egipt dupa atentatele din Sinai

Marti 12 Octombrie 2004

 

Autoritatile egiptene au luat masuri drastice de protectie dupa atentatele din Peninsula Sinai si incearca sa afle responsabilii pentru aceste actiuni teroriste care au provocat moartea a 32 de persoane, printre care 13 cetateni israelieni, sase egipteni, doua italience si o rusoaica, si ranirea a peste 100.

O terorista sinucigasa a participat la comiterea atentatului de la hotelul din Taba, au declarat oficiali militari israelieni si egipteni, citati de "The Telegraph" in editia electronica de duminica. Femeia - al carei cadavru decapitat a fost descoperit in spatele hotelului - ar fi actionat impreuna cu alti doi teroristi, care au detonat masinile-capcana in fata hotelului Hilton din Taba.
In cursul zilei de sambata, peste 20 de beduini au fost arestati si interogati la Ras Shitan de catre serviciile de informatii egiptene in legatura cu atentatele de joia trecuta din Sinai.
Printre interogati, se afla si proprietarul campingului din zona.
La aceasta ora, in intreg Egiptul atmosfera este foarte tensionata, iar la doua zile dupa atentate a fost declarata stare de urgenta in Cairo. Egiptenii se considera victime ale acestor atentate in aceeasi masura ca si israelienii, nu numai in ceea ce priveste pierderea de vieti omenesti, dar si prin faptul ca principala industrie a tarii, turismul, va fi afectata pentru cel putin doi ani.
Politia a instalat puncte de control si bariere pe principalele artere de circulatie din Cairo si in special in zonele unde se afla turisti straini. De asemenea, sunt folosite oglinzi pentru a verifica daca masinile transporta bombe. La principalele hoteluri si puncte turistice din Cairo si alte orase egiptene, pe langa detectoarele de metale si aparatele cu raze X, care se afla de mai multi ani in functiune, politia si-a marit efectivele.
Doar taximetristilor li s-a permis sa se apropie de hoteluri.
Imediat dupa atentate, intreaga peninsula Sinai a fost declarata zona militara inchisa si porturile si aeroporturile egiptene au fost inchise traficului pentru a impiedica teroristii sa fuga. Pescarii si iahturile din porturile de la Marea Rosie au primit interdictie de a iesi in larg. Tunelurile de sub Canalul Suez, care leaga Egiptul de Peninsula Sinai, au fost si ele inchise.
In acelasi timp, Egiptul a cerut Israelului sa renegocieze tratatul de pace care interzice prezenta armatei egiptene in Peninsula Sinai. Guvernul de la Cairo intentioneaza sa stationeze forte militare in peninsula pentru a combate gruparile fundamentaliste islamice care utilizeaza aceasta zona ca avanpost pentru actiuni teroriste.
Pentru egiptenii de rand, aceste atacuri au fost un adevarat soc. Intr-o tara ca Egiptul, unde exista foarte putina simpatie pentru Israel, suferinta produsa de aceste atentate a adus mai aproape arabii si israelienii, dar a creat si multe supozitii si teorii conspirative. Spre exemplu, persoane ca Mohammed Sayed, doctor din Cairo, considera ca aceste atentate au fost puse la cale de serviciile secrete israeliene pentru a sabota economia Egiptului si pentru a distrage atentia opiniei publice internationale de la problema teritoriilor palestiniene ocupate. Cu toate ca pareri ca acestea nu sunt majoritare in Egipt, multi considera ca incursiunile armatei israeliene in Gaza, care au dus la moartea a aproape 100 de palestinieni intr-o saptamana, i-au influentat pe teroristi sa atace cetatenii israelieni care isi petrec vacantele in Egipt, la Marea Rosie.
Egiptul a fost o tara relativ linistita in ultimii sapte ani, cand guvernul a actionat puternic impotriva fundamentalistilor islamici.
Aceste actiuni au inceput in 1997, cand 58 de turisti au fost masacrati la Luxor.
Acum, guvernul presedintelui Mubarak si serviciile de informatii egiptene cauta persoanele implicate in atentate. Este de asteptat ca aceste cautari sa se soldeze cu un val masiv de arestari in randurile militantilor islamici, la fel ca in 1997. Fratia Musulmana, grupare interzisa in Egipt, dar care functioneaza in semiclandestinitate si este banuita de legaturi cu Al Qaeda, va fi principala tinta a acestor actiuni.

Un articol de Dan Stoenescu- ROMANIA LIBERA

 

 

Ceremonii funerare pentru Arafat la Cairo

 

Cu toate ca anuntul oficial cu privire la moartea lui Arafat nu a fost facut oficial, la Cairo au inceput pregatirile pentru ceremoniile funerare ale liderului palestinian. Potrivit presei egiptene, guvernul de la Cairo a acceptat ca prima parte a ceremoniilor de inmormantare sa se desfasoare la Cairo, locul de nastere a lui Yasser Arafat.

Comitetul central al Fatah deja si-a dat acordul in unanimitate ca ceremoniile funerare sa fie desfaurate in doua stadii: prima la Cairo si a doua la Ramallah, pe malul de vest al Iordanului in teritoriile autonome palestiniene.  Cei doi lideri palestinieni, primul ministru Abu Ala  si seful Organizatiei pentru Eliberarea palestinei Abu Mazen, doresc sa evite o cerere catre Israel pentru organizarea funeraliilor lui Arafat.  Prin organizarea ceremoniilor funerare in Egipt, liderii arabi care nu au nici un fel de relatii diplomatice cu Israelul, vor putea sa isi aduca ultimul omagiu liderului palestinian in Cairo. De asemenea organizarea unor ceremonii oficiale la Ramallah este imposibila deoarece aceasta zone se afla sub strict control al armatei israeliene.

In Egipt ceremoniile se vor desfasura fie pe aeroportul din Cairo, fie la sediul central al Ligii Arabe deoarece Arafat a fost simbolul rezistentei arabe impotriva statului evreu. Presedintele egiptean Hosni Mubarak, a clarificat faptul ca in Egipt nu vor avea loc funerelii nationale ci doar o ceremonie restransa rezervata sefilor de stat care doresc sa il omagieze pe Arafat.

Se spera ca pana sambata, 13 noiembrie, funerariile liderului Palestinian sa se fi incheiat astfel incat musulmanii palestinieni pot sa sarbatoreasca in liniste Eid el Fitr sarbatoare care anunta sfarsitul Ramadanului.

 

Dan Stoenescu, Cairo, Joi 11 Noiembrie 2004

Enter supporting content here